Maja Škrjanc

Maja Škrjanc

Maja Škrjanc

Maja Škrjanc radi u području podatkovnih znanosti (data science) u Telekomu Slovenija, s naglaskom na naprednu analitiku i monetizaciju Big Data. Cijela njezina karijera je u području umjetne inteligencije i strojnog učenja, pri čemu se isprepliću iskustva iz istraživačke i ekonomske sfere. Karijeru je započela kao istraživačica na Institutu Jožef Stefan, gdje je radila na Dana/Text/Web mining i aplikaciji toga u različitim područjima. Godine 2003. preuzela je upravljanje analitikom na SAS Institute za područje jadranske regije.

Vodila je projekte za nekoliko najvećih kompanija u regiji u različitim poslovnim područjima, kao što su analitički CRM-ovi, profiliranje, risk management, prijevare, profitabilnost, što je uključivalo razvoj prediktivnih i istraživačkih modela. Nakon sedam godina vratila se u polje istraživanja, natrag na institut, u laboratorij za umjetnu inteligenciju. Područje istraživanja proširila je na semantičke tehnologije, analizu društvenih mreža i automatsko rasuđivanje (reasoning).

Koordinirala je i vodila nekoliko EU, međunarodnih i nacionalnih projekata u različitim područjima (IoT, energetika, govor mržnje, virtualna elektrana). U 2016. godini pridružila se Telekomu Slovenija, gdje je osnovala središnji tim Data Intelligence.