Mag. Aleš Veršič

strokovnjak za podatkovne politike, Sektor za pospeševanje digitalne preobrazbe, Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Aleš Veršič je zaposlen na Ministrstvu za digitalno preobrazbo v sektorju za pospeševanje digitalne preobrazbe in deluje na področju podatkovnih politik in strategij.

Trenutno se ukvarja s prenosom EU uredbe o upravljanju podatkov ter EU Uredbe o podatkih ter z delovanjem ekosistema odprtih podatkov. Poleg tega je vključen v pripravo podatkovnih prostorov. Je vodja omrežja skrbnikov podatkov (Data Stewards), ki združuje predstavnike 33 državnih organizacij.

V preteklosti je že uspešno izvedel:

  • Vodja projekta za vzpostavitev mobilne aplikacije Covid-19 za sledenje stikov #OstaniZdrav
  • Vodja projekta za prenovo in razvoj sistema za odpiranje podatkov javnega sektorja,
  • Vodja projekta za razvoj platforme geografskega informacijskega sistema kot storitve v oblaku,
  • Vodja projekta za sistem nadzora kakovosti okoljskih prostorskih podatkov na agenciji za okolje, ki temelji na standardih ISO 19113 in 19114.

S projektno ekipo je uspešno vzpostavil sistem distribucije okoljskih prostorskih podatkov in Atlas okolja. Vse to so izkušnje, ki so koristne za njegovo sedanje delo in so temelj njegovega znanja na področju odpiranja podatkov in upravljanja s podatki. Dosežek, na katerega je najbolj ponosen, je prenova sistema odpiranja podatkov javnega sektorja in vzpostavitev slovenskega ekosistema odprtih podatkov, medtem ko mu je kot vodji projekta skupaj z odličnimi sodelavci uspelo Slovenijo uvrstiti med naprednejše države v okviru EU in držav OECD.

Pri svojem delu vedno premika meje, saj le tako razvijamo nove stvari. Tukaj se čuti tudi njegova strast do športa. V preteklosti je bil amaterski igralec podvodnega hokeja. To je zelo kontaktno agresiven šport, ki te nauči hitrega razmišljanja – nenehnega iskanja novih rešitev. Enako je na vseh področjih na katerih deluje.

Zato skuša pri svojem delu iskati nove meje, saj le tako lahko pridemo do razvoja, predvsem v državni upravi, ki je zelo urejena s pravili in zakoni. Zato s sodelavci vedno išče nove rešitve, lahko pa tudi kdaj porušimo zid, ki se je na prvi pogled zdel nepremagljiv.

Mag. Aleš Veršič

Povezani dogodki

  • 18-04-2024 16:20

    Uredbi o upravljanju podatkov ter o podatkih, ki bosta spremenili delovanje podatkovnega gospodarstva EU-ja