Dr. Nataša Pirc Musar

Dr. Nataša Pirc Musar

Dr. Nataša Pirc Musar

Nataša Pirc Musar rodila se 1968. godine u Ljubljani. Na Pravnom fakultetu u Ljubljani diplomirala je 1992., a pravosudni ispit položila je u ljeto 1997. godine. Po završetku fakulteta zaposlila se na slovenskoj nacionalnoj televiziji, gdje je 6 godina radila kao novinarka i voditeljica središnjeg informativnog programa TV Dnevnika. Potom je bila voditeljica središnjeg informativnog programa na najvećoj slovenskoj komercijalnoj televiziji POP TV.

Svoje novinarsko znanje dodatno je poboljšala na CNN-u u Atlanti u SAD-u te je kasnije studirala dva semestra na Odjelu za medije na Sveučilištu u Manchesteru u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tijekom studija bila je na praksi na televizijskim postajama BBC-a, Granada TV, Sky News, Reuter TV i Border TV. Pisala je novinske članke i radila na raznim radio postajama.

Želja za novim vještinama dovela ju je 2001. godine do gospodarstva. Vodila je Službu korporativnih komunikacija u Aktiva Grupi, najvećoj privatnoj financijskoj kompaniji u Sloveniji. U travnju 2003., zaposlila se na Vrhovnom sudu kao ravnateljica Centra za obrazovanje i informiranje. U srpnju 2004. godine, Narodna skupština, na prijedlog Predsjednika Republike Slovenije, Janez Denovšeka, izabrala ju je za Povjerenika za pristup do informacija od javnog značaja. Od 31. prosinca 2005. pa nadalje obavljala je funkciju povjerenice za informiranje.

Na prijedlog predsjednika, Danila Türka, 21. svibnja 2009. godine ponovno je izabrana za povjerenicu za informiranje. Petogodišnji mandat započeo je 16. srpanja 2009., a završio je 16. srpnja 2014. godine.

U listopadu 2009. godine Nataša Pirc Musar postala je potpredsjednica Združenog nadzornog tijela Europola (JSB Europol), a u ožujku 2013. izabrana je za predsjednicu. Članovi tog nadzornog tijela su predstavnici nacionalnih nadzornih tijela za zaštitu osobnih podataka svih država članica Europola (države članice EU). Misija tijela je provođenje neovisnih nadzora, odnosno revizija Europolovih aktivnosti u skladu s Konvencijom o Europolu, kako bi se osiguralo da se prava pojedinaca ne krše tijekom pohranjivanja, obrade i korištenja podataka. Osim toga, ono nadzire dopuštenost prijenosa podataka iz Europola. Funkciju predsjednice JSB Europola je izvršavala do kraja mandata povjerenice za informiranje.

U listopadu 2014. osnovala je odvjetnički ured, a 9. prosinca položila prisegu kao odvjetnica pri Odvjetničkoj komori Slovenije. Odvjetničko društvo Pirc Musar počelo je s radom 01.01.2015.

U studenom 2015. godine doktorirala je na Pravnom fakultetu u Beču na temu „Kako pronaći pravu ravnotežu između zaštite osobnih podataka i pristupa informacijama od javnog značaja korištenjem testa javnog interesa“.