dr. Jelena Burnik

dr. Jelena Burnik

dr. Jelena Burnik

Leta 2007 je diplomirala je na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani ter leta 2008 zaključila magistrski študij regulacije komunikacij na London School of Economics and Political Science v Veliki Britaniji. Doktorski naziv je leta 2019 pridobila na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, z disertacijo na temo regulacije vedenjskega oglaševanja z vidika pravice do zasebnosti in varstva osebnih podatkov.

Informacijskemu pooblaščencu se je pridružila leta 2008, ukvarja se predvsem s problematiko varstva osebnih podatkov pri sodobnih informacijsko komunikacijskih storitvah in digitalnem marketingu, čezmejnim sodelovanjem nadzornih organov, prenosi podatkov v tretje države, certificiranjem in aktivnostmi dvigovanja zavedanja o varstvu osebnih podatkov. Kot državna nadzornica za varstvo osebnih podatkov je Informacijskega pooblaščenca zastopala v številnih telesih, delovnih skupinah in projektih, med drugim v Delovni skupini iz člena 29 ter pri Svetu Evrope, v mreži GPEN, Delovni skupini za digitalno izobraževanje Global Privacy Assembly, Svetu za varno rabo interneta. Koordinirala je več evropskih projektov, v katerih je Informacijski pooblaščenec sodeloval kot partner v konzorciju (projekt CRISP o certificiranju varnostnih produktov in storitev in ARCADES o izobraževanju o zasebnosti v šolah) oziroma kot edini izvajalec (projekt iDecide za dvigovanje zavedanja o varstvu osebnih podatkov). Redno predava na različnih dogodkih in objavlja v strokovnih in akademskih publikacijah.

Trenutno koordinira področje sodelovanja Informacijskega pooblaščenca pri  nadzoru nad čezmejno obdelavo osebnih podatkov ter sodelovanje Informacijskega pooblaščenca v Evropskem odboru za varstvo podatkov.