Alessandro Mantelero

Alessandro Mantelero

Alessandro Mantelero

Alessandro Mantelero je izvanredni profesor za građansko pravo na Politehničkom fakultetu u Torinu i pravni stručnjak za zaštitu osobnih podataka. Izvjestitelj je Vijeća Europe za umjetnu inteligenciju i zaštitu osobnih podataka.

Godine 2016. Imenovan je stručnim savjetnikom Vijeća Europe za izradu smjernica za zaštitu pojedinaca pri obradi osobnih podataka u svijetu Big Data. Radi kao stručnjak za zaštitu podataka, Big Data i umjetnu inteligenciju za Međunarodnu organizaciju rada, Agenciju Europske unije za temeljna prava, Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHR), talijansko ministarstvo pravosuđa i talijansko tijelo za komunikaciju (AGCOM).

Alessandro Mantelero objavio je tri knjige i autor je više od stotinu članaka i poglavlja o zakonodavstvu i tehnologiji, s posebnim naglaskom na zaštitu podataka, Big Data, AI, IoT, Industry 4.0 i pametne gradove. Član je uredničkog odbora za pravo IT-a i sigurnosni pregled te suradnik urednika pri europskom pregledu zakonodavstva o zaštiti podataka.