Program

si Prikaži govorce Skrij govorce Prikaži opis programa Skrij opis programa Sponzorji dogodka Sponzor dogodka Uredi dogodek
08:45 - 09:30
Registracija
Prihod udeležencev in registracija
09:30 - 09:40
Uvodni nagovor
Uvodni nagovor programske vodje konference
09:40 - 10:20
Uvodno predavanje
Če bi bil David Attenborough DPO: Raziskovanje poti posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki
Prikaži opis programa

V svojem predavanju nas bo Rie popeljala na pot razburljivega raziskovanja sveta varstva podatkov. Predstavila nam bo načine, kako se izogniti nepredvidljivim pastem in graditi zaupanje s posamezniki, ki postajajo vse bolj ozaveščeni na področju zasebnosti. Z vidika posameznika in njegovih pravic bo zajela izkušnje pri soočanju z izzivi zasebnosti na mednarodnem področju, pri čemer bo poudarek na varnosti, piškotkih, prijavi na novičnike in politiki zasebnosti.

10:20 - 10:50
Predavanje
Usklajene akcije sodelovanja EDPB 2023/2024 o pooblaščenih osebah za varstvo podatkov in pravicah posameznikov
Prikaži opis programa

Evropski odbor za varstvo podatkov (EDPB) je pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov ter pravico do dostopa do lastnih osebnih podatkov izbral kot temi usklajenih akcij sodelovanja (Coordinated Enforcement Framework– CEF) v letih 2023 in 2024. Na predavanju bodo predstavljeni cilji in rezultati teh akcij ter predlagani ukrepi.

12:15 - 13:30
Kosilo
Odmor za kosilo
13:30 - 15:00
Panel 1: Informacijska varnost in zasebnost
13:30 - 14:00
Predavanje
14:00 - 14:30
Predavanje
(Privzeta) zasebnost v infrastrukturi zaupanja
14:30 - 15:00
Predavanje
DPIA in ISO 27001 z roko v roki
15:00 - 15:20
Odmor
Odmor za kavo
15:20 - 16:50
Panel 2: Varstvo osebnih podatkov se prepleta z vrsto področij
15:20 - 15:50
Predavanje
Uporaba Splošne uredbe o varstvu podatkov pri različnih vrstah (tipih) umetne inteligence.
15:50 - 16:20
Predavanje
Akt o digitalnih storitvah: »zajtrk prvakov« v evropskem digitalnem desetletju
Prikaži opis programa

V sredini februarja je v veljavo stopil Akt o digitalnih storitvah (DSA), katarega namen je ustvariti varnejše spletno okolje za digitalne uporabnike in uporabnice in podjetja ter zavarovati temeljne pravice v digitalnem prostoru, in sicer z določitvijo novih pravil o boju proti nezakonitim spletnim vsebinam, vključno z blagom, storitvami, informacijami, oglaševanjem, obvladovanjem družbenih tveganj na spletu, sledljivosti trgovcev na spletnih tržnicah, ukrepih za preglednost spletnih platform in okrepljenem nadzoru. DSA je del obsežnega svežnja nove regulative v t.i. »evropskem digitalnem desetjetju«, ki ga dopolnjujejo še Akt o digitalnih trgih, Akt o umetni inteligenci, Akt o podatkih in številni drugi predpisi, ki bodo pomembno vplivali tudi na dejavnosti in poslovne modele v oglaševalski industriji.

16:20 - 16:50
Predavanje
Uredbi o upravljanju podatkov ter o podatkih, ki bosta spremenili delovanje podatkovnega gospodarstva EU-ja
16:50 - 17:00
Zaključek programa
Zaključek uradnega programa prvega dne konference
19:30 - 23:00
Večerno druženje
Večerno druženje
Prikaži opis programa

Začetna zasedba DaBlaBlues je sprva delovala kot akustični dvojec, vpet med eksplozivni kitarski resonator in ustno harmoniko, ki sta ga leta 2010 ustanovila David Tomažin & Blaž Kučuk. Glasbo starih bluzovskih mojstrov sta tedaj delila po številnih lokalih in ulicah tako doma kot v tujini. Tri leta kasneje se jima je z akustično bas kitaro pridružil Niko Verstovšek, dobro leto kasneje pa še Tomaž Pirc z bobni.

Pet članska zasedba kot jo poznamo danes je svoj repertoar s countryem in rock’n’rollom začinjenenih bluesovskih klasik (John Lee Hooker, Freddie King, Muddy Waters, Bo Diddley, Jimmy Reed, Chuck Berry,…), obogatila z avtorsko glasbo in energičnim električnim novo dobnim bluzom (Gary Clark Jr.).

Več na https://www.dablablues.com

09:00 - 09:50
Predavanje
Uvodni govornik drugega dne: AI in družbene spremembe
Prikaži opis programa

ChatGPT je zasenčil že uveljavljene modele umetne inteligence in prišel v splošno uporabo. Orodje in človek sta vedno povezana in vplivata drug na drugega. Kakšno orodje je ta trenutek AI in kakšen vpliv ima že zdaj na družbo, predvsem pa, kakšen vpliv bo imelo v prihodnosti? Kateri trendi se najavljajo, vendar niso še povsem jasno izoblikovani? Katere priložnosti in nevarnosti nam pretijo? Svoj pogled in razmišljanja o umestitvi AI v sodobno družbo bo v uvodnem predavanju drugega dne predstavil dr. Miha Mazzini, pisatelj, scenarist, režiser, kolumnist in predavatelj.

09:50 - 11:20
Predavanje
Panel 3: Stebri odgovornega upravljanja sistemov z umetno inteligenco
09:50 - 10:20
Predavanje
Izzivi zagotavljanja varstva človekovih pravic pri razvoju in uporabi umetne inteligence
Prikaži opis programa

V  času pospešene digitalizacije in uporabe umetno inteligenčnih sistemov se vse bolj postavlja vprašanje učinkovitega zagotavljanja varstva človekovih pravic pri razvoju in uporabi umetne inteligence. Prispevek bo preko analize relevantnih določb dveh temeljnih aktov s področja umetne inteligence, Akta o umetni inteligenci, ki je v postopku sprejema v okviru Evropske unije ter Okvirne konvencije Sveta Evrope o umetni inteligenci, človekovih pravicah, demokraciji in vladavini prava, predstavil različna pristopa teh dveh konvencij k varovanju človekovih pravic in izzive, ki se pri tem porajajo.

10:20 - 10:50
Predavanje
Pristranskost v umetni inteligenci in njen vpliv na človekove pravice
Prikaži opis programa

Pristranskost v umetni inteligenci (UI) se nanaša na situacije, ko UI sistemi določene skupine posameznikov obravnavajo nepravično ali diskriminatorno. UI rešitev je pristranska, če vrača izkrivljene rezultate, predvsem v primerih, ki podpirajo predsodke do posameznikov ali skupin. Taka UI rešitev tako ni v skladu s pozitivnimi človeškimi vrednotami. Pristranskost se lahko kaže na različne načine, do nje pa lahko pride na različnih stopnjah razvoja UI rešitve: med zbiranjem in predobdelavo podatkov, pri izbiri vhodnih parametrov za model, med gradnjo modela, pa tudi med vrednotenjem modela in končnim uvajanjem UI rešitve v prakso. Težava pa je tudi v tem, da se lahko manjša začetna pristranskost med procesom strojnega učenja poveča, kar na koncu zastrupi celoten sistem in privede do resne pristranskosti celotne UI rešitve. Na predavanju bomo predstavili nekaj konkretnih primerov pristranskosti v UI ter njihove posledice na človekove pravice v praksi. Predstavili bomo tudi nabor orodij za odkrivanje in obvladovanje pristranskosti v UI, ki jih na IJS razvijamo v okviru mednarodnega evropskega raziskovalnega projekta AI4Gov.

10:50 - 11:20
Predavanje
Nova varnostna tveganja v dobi umetne inteligence
Prikaži opis programa

Umetna inteligenca je z zadnjim napredkom poleg večje učinkovitosti in drugih pozitivnih učinkov prinesla tudi nova tveganja, zato je prav, da se organizacije seznanijo z najnovejšimi varnostnimi vidiki in znanjem o tveganjih ter metodah, ki bi jih lahko kibernetski kriminalci izkoristili v novi dobi UI. Pri upravljanju umetne inteligence je zelo pomembno upravljanje tveganj, tako njihova identifikacija kot obvladovanje. Dotaknili se bomo tudi vprašanja, ali si lahko s to tehnologijo tudi pomagamo, torej nam omogoča prepoznavanje tveganj in/ali njihovo omejevanje.

 

11:20 - 11:45
Odmor
Odmor za kavo
11:45 - 13:15
Predavanje
Panel 4: Umetna inteligenca v praksi
11:45 - 12:15
Predavanje
Analitični modeli v trgovini
12:15 - 12:45
Predavanje
mDiktat: inteligenten, zaupen in prijazen uporabniku
12:45 - 13:15
Predavanje
Kako se lotiti uvedbe umetne inteligence v podjetje – primer iz bančništva
13:15 - 13:25
Sklepne misli in zaključek konference